Pomoc dla Konradka

Dieta

Dieta bezglutenowa, bezmleczna i bezcukrowa


Nawet, jeśli dziecko nie miało wykonanych badań potwierdzających nietolerancję mleka i glutenu warto próbować wprowadzić dietę bezglutenową i bezmleczną, która bez wątpienia przyniesie dziecku wiele korzyści.
Dieta bezglutenowa i bezmleczna JEST RZECZĄ FUNDAMENTALNĄ w leczeniu biomedycznym dziecka z autyzmem.
Każdego dnia, do naszego stowarzyszenia LINCA, wpływają świadectwa rodziców, którzy opisują nam dobrodziejstwach tej diety. Wiele dzieci z ADHD, które z powodu swej nadpobudliwości miały być wyrzucone ze szkół – właśnie dzięki diecie i odpowiednio dobranym suplementom, udało się pozostawić w szkole, ponieważ ich zachowanie uległo znacznej poprawie.
Wiele dorosłych osób z autyzmem doświadcza wielu korzyści płynących ze stosowania tej diety. Tak, więc na jej wprowadzenie nigdy nie jest za późno. DLACZEGO POWINNIŚMY WYELIMINOWAĆ MLEKO I GLUTEN Z DIETY NASZEGO DZIECKA?

Wszyscy wiele razy słyszeliśmy opinię, że dobre odżywianie jest podstawą dobrego zdrowia. Znane jest również stwierdzenie, że „JESTEŚMY TYM, CO JEMY”. Nie jest to jednak pełna prawda. Jesteśmy tym, co jemy, trawimy, przyswajamy i wydalamy. Ważne jest nie tylko to, co wchodzi do naszych ust, ale to, co przyswajamy, trawimy i czy dzieje to się w prawidłowy sposób.

Nasze pożywienie składa się z wielu różnych substancji: witamin, cukrów, tłuszczy, minerałów i białek. Aby mogły być one przyswojone przez każdą komórkę naszego ciała muszą ulec procesowi degradacji, który zaczyna się w ustach a kończy w jelicie gdzie poprzez kosmki jelitowe substancje te przechodzą do krwioobiegu i docierają do różnych organów. Niektóre substancje są proste a inne jak choćby białka to bardzo złożone molekuły, które musza być rozłożone przez enzymy by mogły być wchłonięte i przetransportowane do naczyń krwionośnych.

U 90% dzieci z autyzmem i nadpobudliwością występują niedobory enzymów, co powoduje nieprawidłowy rozkład białek, w szczególności tych zawartych w mleku (kazeina) i zbożu (gluten). Ta nieprawidłowość staje się główną przyczyną wielu nieadekwatnych zachowań u naszych dzieci. Białka są podobne do „naszyjnika z pereł”. Aby mogły być prawidłowo wchłonięte przez nasz organizm, muszą się rozłożyć na aminokwasy (tak jakbyśmy rozrywali naszyjnik z pereł). U osób z autyzmem ten proces jest zaburzony. Wspomniany wyżej „naszyjnik” rozpada się jedynie na dwie lub trzy części, które nazywamy peptydami. Należy pamiętać, że z powodu zagrzybienia, jelita naszych dzieci są „dziurawe”, co powoduje przepływ peptydów przez z jelit do układu krwionośnego a stamtąd do całego ciała łącznie z mózgiem.

DLACZEGO DZIECKO ŹLE SIĘ ZACHOWUJE?


Peptydy pochodzące z kazeiny oraz gluten mają taką strukturę chemiczną, że ich działanie jest podobne do opiatów takich jak morfina. Dotarcie peptydów do mózgu powoduje podobny efekt jak po zażyciu narkotyku. To właśnie powoduje, że nasze dzieci są uzależnione i przywiązane do niektórych potraw. Większość rodziców dzieci z autyzmem potwierdza fakt, że ich dzieci chcą cały czas jeść te same produkty takie jak mleko, chleb, pizza, ciastka, ser czy jogurt.
Typowe zachowania autystyczne takie jak izolacja, autostymulacje, autoagresja, niewrażliwość na ból, nagłe zmiany nastrojów i stereotypie to również typowe objawy występujące u osób uzależnionych od narkotyków opiatowych. Zaczynają się pojawiać zmiany w pięciu zmysłach: dotyku, wzroku, słuchu, smaku i węchu.

DOTYK


Dzieci z autyzmem mogą cierpieć na nadwrażliwość lub niedowrażliwość dotykową. Zaburzenia w sferze dotyku mogą się objawiać zachowaniami autoagresywnymi, gryzieniem się, uderzaniem głową w ścianę. Znane są przypadki dzieci, u których poziom morfin był tak wysoki, że były w stanie oderwać sobie ucho bez czucia bólu. U dzieci cierpiących na nadwrażliwość dotykową występuje czasem niechęć do noszenia butów czy niektórych ubrań. Zalecane jest noszenie bawełnianej odzieży. Bardzo dobry wpływ na neutralizację nadwrażliwości ma kontakt dziecka z wodą.

WZROK


Dzieci autystyczne mogą widzieć mniej niż inne osoby, dlatego też czasem przyklejają się np. do telewizora lub jakiegoś źródła światła lub obsesyjnie patrzą się przez okno. Lub wprost przeciwnie. Niektóre dzieci widzą więcej i uciekają przed tym, chowając się pod stół lub zamykając w łazience. Często mrużą oczy, są zafascynowane świecącymi przedmiotami, szczególnie, gdy się poruszają. Dla dzieci, które cierpią na niedowrażliwość wzrokową wskazane jest dostarczanie dodatkowych bodźców wzrokowych. W przypadku nadwrażliwości należy robić wszystko, aby wyeliminować dodatkowe stymulacje z otoczenia dziecka.

SŁUCH


Dzieci z autyzmem często zatykają uszy. W wielu przypadkach nie mogą chodzić do centrów handlowych, źle znoszą szkolny hałas, koncerty i głośne zabawy. Niektórym dzieciom przeszkadza nawet dźwięk spadających kropel deszczu. W takich przypadkach wskazane jest zastosowanie zatyczek do uszu. Jeśli dziecko cierpi na niedowrażliwość słuchową to często zachowuje się bardzo głośno, krzyczy, dobrze czuje się w miejscach, gdzie odbija się echo. Nadwrażliwość słuchową można zredukować słuchając odpowiedniej muzyki.

SMAK I WĘCH


Nasze dzieci często wąchają różne rzeczy, nawet jedzenie. Wsadzają sobie przedmioty do buzi nawet w takim wieku, w którym zdrowe dziecko już tego nie robi. Czasami gryzą ręce lub odzież. W wielu przypadkach są bardzo selektywne jeśli chodzi o wybór pożywienia jedzą dwie lub trzy rzeczy na przemian. Często pojawia się nieuzasadniony śmiech.

Wszystkie wyżej opisane symptomy mają ścisły związek ze stanem funkcjonowania jelita i reakcją na różne produkty żywieniowe, na braki enzymatyczne oraz inne czynniki. Istnieją badania w laboratorium Great Plains, które mogą potwierdzić czy dane dziecko produkuje peptydy czy nie.

Konrad zawsze miał problemy, gdy jadł produkty mleczne, bóle brzucha, biegunki zaparcia, zmiany na skórze, niestety alergie pokarmową stwierdzono u niego zbyt późno. Nie może on spożywać mleka zarówno krowiego jak i koziego oraz soi. Po wprowadzeniu diety Konrad na początku był bardzo pobudzony, ale po pewnym czasie nastąpiła znaczna poprawa, zaczął wreszcie spać w nocy, nie budził się, poprawiła się cera. Zniknęły dziwne zachowanie np. wywracanie gałek ocznych, zmniejszyła się nadpobudliwość ruchowa. Poprawił się kontakt wzrokowy. Wykazywał większe zainteresowanie współpracą, częściej wykonywał polecenia. Jednak, aby dieta dała rezultaty musi być restrykcyjnie stosowana. Dieta wymaga wielu wyrzeczeń i niestety ciężkiej pracy. Nie tylko Konrad musiał przejść na dietę, ale cała rodzina, nie stosujemy przypraw typu Vegeta tylko sól, pieprz, nie możemy jeść rzeczy, które Konrad lubił, ponieważ on wtedy też chce to zjeść. Dodatkowym utrudnieniem jest alergia na soję, która często jest stosowana w produktach bezmlecznych i bezglutenowych. Zaopatrujemy się głównie w sklepach ze zdrową żywnością. Należy czytać dokładnie składniki zawarte w produktach, które kupujemy. Kazeina, czyli białko mleka krowiego znajduje się w wielu produktach: czekolada, serki, herbatniki, masło, jogurty, śmietana. Konrad zamiast mleka może spożywać tylko napój ryżowy ”mleko ryżowe„, deserki ryżowe, migdałowe. W zwykłych sklepach nie ma zbyt wiele produktów, które możemy kupić, np. parówki, pasztety, kiełbasa mogą zawierać dodatek glutenu, wiele produktów zawiera soję oraz cukier. Wszystkie dżemy, soki, robimy sami, również ciasto, chleb.

Minusem niewątpliwym diety są jej koszty. Jedzenie dla diabetyków jest bardzo drogie. Dla przykładu: litr mleka ryżowego kosztuje od 8, 50 zł w wzwyż w zależności od producenta i sklepu. Kilogram ksylitolu (cukier brzozowy – bezpieczny dla dzieci autystycznych) kosztuje ok 60 zł.

Do tego dochodzą suplementy diety w postaci witamin, minerałów, probiotyków. Większość suplementów, które Konrad przyjmuje są sprowadzane z USA. Witamina MB12, którą Konrad przyjmuje, co trzeci dzień w zastrzyku podskórnym jest kupowana na receptę w aptece we Włoszech.

Pomocne informacje


Produkty dozwolone w diecie bezglutenowej to:


mięso i wędliny nie zawierające glutenu (należy zwrócić uwagę na wszelkiego rodzaju pasztety, do których często dodawana jest kasza manna),
podroby (wątroba, płuca nerki),
jaja,
owoce i warzywa,
ryż, kukurydza, soja, tapioka, gryka,
makarony bezglutenowe,
kaszę kukurydzianą, gryczaną, jaglaną,
ryż, płatki ryżowe, kukurydziane, proso, kleik ryżowy,
mąka ziemniaczana, ryżowa, gryczana, tapiokowa, kukurydziana,
skrobia kukurydziana,
herbata, kakao,
pieczywo, ciasta i desery muszą być przygotowywane z produktów nie zawierających glutenu.

Natomiast do produktów zabronionych w diecie bezglutenowej należą:


kasze: manna, jęczmienna, owsiana,
pęczak, kuskus
płatki jęczmienne, owsiane
mąki z owsa, jęczmienia, żyta i pszenicy,
produkty zawierający ww. rodzaje zbóż,
słodycze zawierające dodatki z mąki i ww. rodzaje zbóż,
wszystkie przetwory zawierające dodatki z zawartością glutenu, pieczywa i ciast (pszennego, żytniego i razowego),
opłatek wigilijny i komunijny,
makaronów pszennych i razowych,
pasztety, parówki, do których w procesie produkcji dodawana jest bułka,
kawa zbożowa,
produkty zawierające skrobię pszenną (nie oczyszczona z glutenu) lub syrop skrobiowy,
alkohol: piwo (powstaje ze słodu z jęczmienia), wódek (żytnich).

W przypadku diety bezmlecznej są zabronione:


mleko krowie, jogurt, ser, śmietana itp.
Produkty te można łatwo zastąpić np. mlekiem ryżowym. Wskazane jest właśnie podawanie mleka ryżowego w odróżnieniu od sojowego, ponieważ białko soi jest podobne w budowie do kazeiny w mleku krowim.
Należy być ostrożnym, jeśli chodzi o podawanie masła. Można je podawać, ale sklarowane, czyli uprzednio roztopione oraz ze zdjętymi szumowinami z wierzchu. Można ewentualnie podawać margaryny.

Produkty dozwolone w diecie bezcukrowej:


ksylitol – cukier brzozowy
stevia
ew. fruktoza – najlepiej w naturalnej formie – owoce
W przypadku wystąpienia candidozy na czas leczenia trzeba wyłączyć z diety wszystkie owoce!